Maatjes in actie

Maatjes in actie, wat doen zij zoal?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat er nou eigenlijk wordt verstaan onder; samen dingen doen, samen activiteiten ondernemen. Een hele logische vraag want een periode van een jaarlang ga je een contact aan met een jongere die de verwachting heeft dat hij of zij; leuke dingen met jou als vrijwilliger gaat ondernemen. Maar aan wat voor activiteiten moet je denken als je eenmaal vrijwilliger bent en kennis hebt gemaakt met je maatje. Want is dit dan wel passend bij wat jij zelf leuk vindt om te doen en daarbij hangt aan de meeste activiteiten een prijskaartje en is het dan zo dat je als vrijwilliger voor de kosten moet opdraaien?

Graag geven wij een kijkje in de praktijk van de maatjeskoppels. Vrijwilligers kunnen hier ideeën op doen voor activiteiten EN mogelijk nieuwe vrijwilligers kunnen lezen wat je zoal kunt gaan doen met je maatje. Er wordt namelijk niet van je verwacht dat je de jongere een jaar lang entertaint. Juist niet! Maatje zijn is aandacht hebben voor de jongere. En aandacht geef je niet door iemand gedurende de afspraken constant te vermaken maar “gewoon” door er te zijn en te luisteren en interesse te tonen voelt een jongere zich gehoord en gesteund. Natuurlijk schuilt er grote kracht in het doen van activiteiten want wat wij zien gebeuren is dat jongeren zich op hun gemak voelen als ze iets leuks aan het doen zijn. Dit maakt dat een jongere zich doorgaans meer openstelt voor echt contact! Blijkt dat een jongere geen behoefte heeft aan het delen van zijn of haar gedachten of gevoelens dan is er daardoor niet sprake van een “mismatch”. Een jongere komt thuis met nieuwe opgedane energie omdat het simpelweg helpt om in moeilijke omstandigheden je gedachten te verzetten. Herkenbaar toch?! Daar draag je aan bij als je een jongere op sleeptouw neemt en samen een paar leuke uurtjes vult.

Vrijwilligster Renata (39 jaar) en jongere Demi (11 jaar)

Renata houdt van sportief bezig zijn en dat het liefst buiten!  Demi is een meisje wat niet stil kan zitten en veel te vinden is op de manege waar zij op de fiets naar toe gaat. Renata en Demi zijn een maatjeskoppel vanuit Jong Perspectief en wat zij zoal doen is;

- Renata gaat mee naar de manege en helpt soms mee met het schoonmaken van de stallen
- Renata en Demi wandelen met de hond van Renate in het bos en praten samen de week door
- Renata haalt Demi op in haar sportkleding en samen gaan ze hardlopen met een speciale app om de afstand op te bouwen. Ze eindigen bij de bewegingsapparaten in een park in Zoetermeer.
- Een bezoek aan de kinderboerderij. Daar voeren zij de cavia’s met het groen wat ze in het park geplukt hebben.
- Renate bezoekt samen met Demi haar oma die in het verzorgingshuis woont. Daar spelen ze een spelletje met een paar bewoners.
- Bij slecht weer doen ze samen een sport workout van Internet voor de televisie.
- Renata bezoekt met Demi de bibliotheek om een spreekbeurt voor te bereiden.
- Met een GPS-app fietsen ze door Zoetermeer, ontdekken verrassende routes. Renata neemt dan een thermoskan mee met warme chocomelk voor onderweg.
- Renata neemt Demi mee naar een opvanghuis voor oude katten.
 

Vrijwilliger Samuel (48 jaar) en jongere Jahid (14 jaar)

Samuel heeft een eigen bedrijf in de ICT. Getrouwd en 2 jonge kinderen van 4 en 7 jaar. Samuel vind het leuk om met jongeren iets actiefs te ondernemen maar ook vind hij het belangrijk om ze te laten nadenken over de toekomst. Jahid is geïnteresseerd in techniek en gamen. Samuel en Jahid zijn een maatjeskoppel vanuit Jong Perspectief en wat zij zoal doen is;

- Samuel sleutelt thuis veel aan oude computers. Jahid betrekt hij daarbij en samen klaren ze de klus.
- Samuel neemt Jahid mee naar zijn kantoor en laat zijn werkplek zien. Jahid brengt dan de medewerkers een bakkie koffie.
- Samuel heeft Jahid meegenomen naar een museum wat speciaal ging over techniek. Samuel heeft een museumjaarkaart en dus hoefde hij alleen entree te betalen voor Jahid.
- Samuel en Jahid praten vaak over wat Jahid in de toekomst wil worden. Ze zijn samen onlangs naar een open dag gegaan van een opleiding die Jahid zijn interesse heeft.
- Jahid heeft een krantenwijk. Samuel heeft hem een keer daarmee geholpen. Daarna hebben ze samen met een excell bestand zijn in- en uitgaven in kaart gebracht.
- Samuel gaat vaak in de wijk voetballen met zijn 2 kinderen. Jahid gaat dan ook mee en leert de kleintjes wat trucjes.
- Jahid bewerkt samen met Samuel foto’s op de computer.
- Jahid eet vaak mee met het gezin. Na het eten doen ze nog een bordspel en dan brengt Samuel hem thuis.
 
Vrijwilligster Senna (27 jaar) en jongere Selena (8 jaar)

Senna woont zelfstandig en heeft een fulltime baan als apothekersassistente. Zij vindt het leuk om met een jong kind juist die dingen te kunnen doen die ze eigenlijk op haar leeftijd niet meer doet. Selena komt uit een groot gezin en vind eigenlijk alles leuk om te doen! Senna en Selena zijn een maatjeskoppel vanuit Jong Perspectief en wat zij zoal doen is;

- Regelmatig een grote stapelpannenkoeken bakken en dan testen wie het hoogst kan gooien met de pannenkoek.
- Op een regenachtige middag op de spelcomputer elkaar uitdagen met ; lets dance.
- Kaartjes maken voor familie van Selena die ze niet vaak ziet door bepaalde omstandigheden.
- Een kussenhoes naaien uit verschillende stukjes stof die Senna van haar moeder heeft gekregen.
- De kat van Senna filmen en daar een 1-minuut filmpje van maken met een leuk muziekje erbij. Erg moeilijk maar samen lukt het!
- Slijm maken terwijl ze eerst een appeltaart hebben gemaakt die in de oven staat en die ze daarna natuurlijk gaan proeven.
- Naar het Balijbos in Zoetermeer voor een stevige wandeling.
- Fietsen rondom het Noord-Aa met een zak met broodjes en een pakje drinken.
- Voordeelticket gescoord en samen midgetgolfen
- Samen reizen met het OV. Dit had Selena nog nooit gedaan. Op CS Den Haag een ijsje gekocht en toen weer terug na een wandelingetje in de stad.

 

Vrijwilliger Gwendell (24 jaar) en jongere Tim (7 jaar)

Gwendell is nog bezig met zijn studie HBO-social work en doet dit met gemak. Hij heeft wel tijd over en vind het leuk om iets met een jongere te doen. Ook voor zijn CV een hele mooie aanvulling. Tim is enig kind. Hij is erg geïnteresseerd in dieren en de ruimte. Gwendell en Tim zijn een maatjeskoppel vanuit Jong Perspectief en wat zij zoal doen is;

 
- Vissen met een vriend van Gwendell die vaak aan de waterkant te vinden is.
- Proefles gedaan bij een tennisvereniging en ook bij een badmintonvereniging. Tim had nog nooit badminton gedaan.
- Op internet allerlei proefjes opgezocht en samen geprobeerd een raket te maken met een fles en een fietspomp.
- Gwendell heeft Tim geholpen met het voor de lol  maken van een surprise voor zijn vader en moeder.
- Met een schepnet en een emmer aan de slootkant kikkervisjes vangen.
- Bij de vader van Gwendell in de schuur een vogelhuisje gezaagd en getimmerd. De volgende keer gaan ze deze natuurlijk verven.
- Gwendell rijdt op een scooter en samen zijn ze buiten Zoetermeer een ijsje gaan kopen en toen weer teruggereden. Ook even gestopt bij een kinderboerderij die ze nog nooit hadden bezocht.
- Gwendell heeft een dartbord en Tim oefent hard om bullseye te gooien. 

Zomaar een impressie van wat vrijwilligers van Jong Perspectief ondernemen met een maatje. Zoals u leest geen ingewikkelde activiteiten, maar dat wil niet zeggen dat het soms niet meevalt om iedere keer iets te verzinnen. Hopelijk inspireren bovenstaande maatjeskoppels jou als vrijwilliger tot nieuwe activiteiten. Jouw contactpersoon bellen om nieuwe ideeën te bedenken wil ik nog weleens helpen. Want er is genoeg te bedenken wat niet veel geld en tijd hoeft te kosten maar wat voor de jongere van onschatbare waarde is! Met de maandelijkse vrijwilligersvergoeding is het ook nog eens zo dat niet alles vanuit eigen portemonnee bekostigd hoeft te worden. Daarbij zijn er ook gezinnen die bereid zijn ook iets bij te dragen als je als maatjeskoppel bijvoorbeeld een keer naar de film wil gaan. Alles is bespreekbaar!

Allerlei ideeën door elkaar;

- Seizoen knutselwerk
- Make-up middag. Gezichtsmasker, nagellak, enz
- Internet (o.a. Pinterest, site; ranja en rosé) en lokale nieuwsbladen geven veel doe-tips of actuele acties in de omgeving.
- Proefles dansen of via het internet meedoen
- Bezoek het goedkope woonwarenhuis, eet een hotdog en maak thuis een moodboard van oude tijdschriften met als thema; mijn droomhuis
- Freerunnen, maar doe voorzichtig
- Mountainbike route
- Bordspellen, Sjoelen, Twister, enz.
- Een kennis met een leuk beroep; ga eens op bezoek
- Gourmetten met z’n tweeën
- Schilderen
- Maisdoolhof
- Voorlezen
- Stadswandeling van internet
- Klusjes in huis, bijv lamp of schilderij ophangen
- Zandkasteel op het strand
- Quiz over een bepaald thema, bijv muziek
- Een familielid die een DJ-set heeft? Diegene wil vast een keer een demonstratie geven
- Jeu de Boules
- Zingen, karaoke
- Klei boetseren
- Brooddeeg gebak maken
- Biljarten
- Bezoek een kringloopwinkel en zoek bijv een leuk boek uit
 

 

 

 

 

 

Twitter

meer berichten ›
Meer informatie of vragen?
079 - 750 22 33
Logo AnbiJong Perspectief heeft
de ANBI status
informatie ›
Gemeente zoetermeer Madurodam Fonds 1818 Zonnige Jeugd Kinderhulp Gemeente pijnacker nootdorp Rabobank Gemeente Lansingerland Kinderpostzegels