Voor vrijwilligers

Voor vrijwilligersIntro
Toen jij jong was heb je kansen gehad. Je hebt je goed kunnen ontwikkelen. Nu zie je dat niet alle jongeren diezelfde kansen hebben. Maar je ziet óók dat jongeren de kansen die er wel zijn soms niet zien; of er niet mee kunnen omgaan. Ze zijn wél van goede wil, maar hebben een steuntje in de rug nodig.

Die steun wil jij bieden. Jouw gewillig oor, je stimulerende houding. Samen dingen doen. Geduldig bijsturen. Niet als hulpverlener, maar als vrijwilliger. Je wordt een mentor of maatje die de jongere bevestigt in zijn eigenwaarde en daarbij nieuwe perspectieven aanreikt. Dat kost je tijd en kan wel eens zwaar zijn. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Het samen ondernemen van activiteiten en zien hoe je maatje zich ontplooit, is een waardevolle ervaring.

1 minuut film maatjeskoppel
"Het positieve van het vrijwilligerswerk is dat je een glimlach op je maatje zijn gezicht ziet" Ook maatje worden in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland?

 

Aanmelden / aanmeldprocedure
Wil je meedoen? Hier staan de formulieren om je aan te melden. Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, nemen we contact met je op en kunnen we je alles vertellen over het maatjes-, en mentorproject.

Stage
Studenten kunnen stage lopen bij Jong Perspectief door zich in te zetten als maatje.
Je wordt gedurende een (school)jaar aan een kind/jongere tussen de 6 en 15 jaar gekoppeld. Je onderneemt eenmaal per week een activiteit met de jongere, zoals sporten, koken, film kijken, enz. Voorwaarde is dat je18 jaar of ouder bent en woonachtig bent in de directe omgeving van Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Hier staan de formulieren om je aan te melden!

Begeleiding

Voordat je start als maatje volg je eerst de training. Ben je gestart dan kun je ook rekenen op begeleiding in de vorm van intervisie en persoonlijke begeleiding.

Training
Na de schriftelijke aanmelding vindt een persoonlijk gesprek plaats waarin de wederzijdse verwachtingen worden uitgesproken en waarna beslist wordt of men de procedure met elkaar wil voortzetten. De volgende stap is dan de training die een verplicht onderdeel vormt in het maatjesproject. De training bestaat uit twee avonden waarin onderwerpen aan de orde komen zoals: wat houdt het maatjesproject en het maatje zijn precies in? Hoe vul je je maatjesrol in zonder in valkuilen te stappen? Hoe komt een contact tot stand, welke afspraken worden er gemaakt en hoe moet je zelf je grenzen stellen als er zich problemen voordoen die jouw competentie te boven gaan? Onderdeel van de training is het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze training is onontbeerlijk om goed beslagen ten ijs te komen als je met je maatje van start gaat. 

De volgende maatjestraining is: 27 september en 4 oktober 2021 in de avonduren. Voor studenten staat er een training gepland op 23 september en 30 september in de middag uren.

Intervisie
Wanneer je eenmaal begonnen bent aan het avontuur met je maatje is het ook prettig als je je ervaringen kunt delen met andere vrijwilligers en met deskundigen die je goede adviezen kunnen geven wanneer je tegen problemen aanloopt waarbij je wel wat extra raad kunt gebruiken. De intervisiebijeenkomsten vinden tweemaandelijks plaats. Het is eveneens mogelijk om vooraf onderwerpen aan te dragen waarover je graag advies wilt. Het bijwonen van de intervisiebijeenkomsten is (in tegenstelling tot de training) niet verplicht, maar is wel aan te raden om het maatje-zijn zo goed mogelijk in te vullen.

Data intervisie:
- Donderdagavond 1 april;  thema bijeenkomst over 'contact maken en onderhouden'
- Maandagavond 17 mei; thema bijeenkomst over 'zelfvertrouwen'
- Dinsdagavond 29 juni

Persoonlijke begeleiding
Ook is het soms fijn om even van gedachten te wisselen met een van de medewerkers over zaken waar je tegenaan kunt lopen in het maatjescontact. Dat kan in een telefonisch of persoonlijk gesprek of via de mail.
Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag tussen 9 - 14 uur op telefoonnummer 079 -750 22 33.

Twitter

meer berichten ›
Meer informatie of vragen?
079 - 750 22 33
Logo AnbiJong Perspectief heeft
de ANBI status
informatie ›
Gemeente zoetermeer Madurodam Fonds 1818 Zonnige Jeugd Kinderhulp Gemeente pijnacker nootdorp Rabobank Gemeente Lansingerland Kinderpostzegels