Jong Perspectief werkt graag samen met bedrijven. Eén van de manieren om samen te werken is medewerkers de gelegenheid te geven om eenmalig met een maatjeskoppel een dagje op stap te gaan. Door dit dagje uit bezorg je als medewerker de jongere een fantastische dag en voor de medewerkers is het een mooie manier om kennis te maken met deze vorm van vrijwilligerswerk.

Ervaring
Een verzekeringsmaatschappij uit de regio heeft eerder meegedaan aan Maatje voor één dag en is enthousiast. Er is van alles ondernomen: een medewerker heeft een boot en is gaan varen, anderen zijn gaan karten, naar Drievliet geweest. We kregen naderhand heel enthousiaste verhalen, van beide kanten. Eén van de medewerkers, senior acceptant, is zelfs twee keer op stap geweest, met twee verschillende maatjeskoppels. Beide keren ging hij klimmen met een jongen ‘met nogal een geschiedenis’ en zijn maatje. “Het was superleuk”, vertelt hij,  “ik vroeg me van te voren af: hoe ga je zo’n dag nou aan? Ga je praten met zo’n jongen over zijn situatie? Uiteindelijk zijn we gewoon gaan klimmen. Hij voorop en zijn maatje en ik achter hem aan. Hij racete door de bossen, niet normaal! Naderhand heb ik het een beetje met hem over zijn achtergrond gehad. Niet in detail, daar gaat het ook niet om. Ik ben heel blij dat ik mee heb mogen gaan. Twee keer een momentje met zo’n jongen, voor mij is het een kleine moeite.”

Werkwijze

  • Het bedrijf meld zich aan bij Jong Perspectief. 
  • Er volgt een kennismakingsgesprek met een medewerker van Jong Perspectief. 
  • Het bedrijf nodigt de eigen medewerkers uit om zich aan te melden voor Maatje voor één dag.  Ze geven voorkeur aan wat betreft leeftijd maatje en soort activiteit.
  • Jong Perspectief zoekt hierbij een passende match met een bestaand maatjeskoppel en brengt de medewerker in contact met de vrijwilliger. 
  • Samen spreken zij een activiteit ,dag en tijdstip af voor het dagje uit.
  • Na afloop koppelt de medewerker de ervaringen terug, bij voorkeur met een fotoverslag.

Veelgestelde vragen Maatje voor één dag

Voor welke leeftijd is het maatjesproject?

Voor welke leeftijd is het maatjesproject?

Het maatjesproject is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 24 jaar.

Wanneer komt een kind of jongere in aanmerking voor een maatje?

Wanneer komt een kind of jongere in aanmerking voor een maatje?

Een kind of jongere kan om verschillende redenen in aanmerking komen voor een maatje. Denk aan redenen als: een zieke ouder, een beperking bij een broertje of zusje waardoor het kind veel aandacht misloopt of een overbelaste vader of moeder. Ook kan de jongere zelf een vrijwilliger zoeken om sociaal sterker of zelfredzamer te worden. Of om meer sociale contacten te krijgen. Bij vragen over het aanmelden kan je ons altijd even bellen om te overleggen.

Wie kan een kind of jongere aanmelden?

Wie kan een kind of jongere aanmelden?

De ouder/verzorger kan het kind of de jongere aanmelden. Ook kan een verwijzer een kind of jongere aanmelden. Een jongere kan ook zichzelf aanmelden.

Is er een wachtlijst?

Is er een wachtlijst?

Er is een wachtlijst. De koppeling is maatwerk waardoor het even kan duren voordat er een geschikte match is. Het kan dus gebeuren dat een jongere die nog niet lang op de wachtlijst staat, sneller een maatje krijgt dan iemand die al langer wacht op een maatje.

Zijn er kosten verbonden aan het maatjesproject?

Zijn er kosten verbonden aan het maatjesproject?

Nee, er zijn geen kosten verbonden voor het gezin van de jongere. De vrijwilliger krijgt maandelijks een kleine vergoeding om kleine bedragen/onkosten te betalen. Grote dure uitstapjes zoals bijvoorbeeld een pretparkbezoek zijn dus niet mogelijk, tenzij het gezin meebetaalt.

Hoe gaat de koppeling tussen kind of jongere en vrijwilliger?

Hoe gaat de koppeling tussen kind of jongere en vrijwilliger?

Na aanmelding van een kind of jongere, belt de projectmedewerker het gezin op om de aanmelding door te nemen. Daarna komt het kind of de jongere op de wachtlijst. We vragen het gezin om een profiel in te vullen zodat we weten welke vrijwilliger bij de jongere kan passen.

Als er zicht is op een vrijwilliger, dan bezoekt de projectmedewerker het gezin om kennis te maken met de jongere. Aan de hand van dit gesprek beoordeelt projectmedewerker of de vrijwilliger inderdaad goed bij de jongere zal passen. Vervolgens maken we een afspraak met de vrijwilliger erbij. Na dit gesprek besluiten we of we de koppeling doorzetten. Zowel de vrijwilliger als het kind of de jongere moeten namelijk een goed gevoel hebben bij de koppeling.

Wat doe je met je maatje?

Wat doe je met je maatje?

De vrijwilliger en het kind of de jongere spreken samen af wat ze gaan doen. Dit kan van alles en nog wat zijn. Denk bijvoorbeeld aan een potje voetballen, bakken of koken, spelletjes of gezellig naar de kinderboerderij. Maar het koppel kan er ook voor kiezen om gewoon te kletsen en een ijsje te halen. Met ander woorden: alles is mogelijk! Het belangrijkste is om samen een leuke tijd te hebben.

Hoe vaak ga je met je maatje weg?

Hoe vaak ga je met je maatje weg?

De afspraken vinden één keer per week of om de week plaats. Studenten die een kind of jongere begeleiden voor hun stage spreken wekelijks af. We raden aan om hiervoor een vast moment in de week te kiezen.

Wat zijn groepsactiviteiten?

Wat zijn groepsactiviteiten?

We organiseren jaarlijks verschillende groepsactiviteiten voor alle maatjes- en mentorkoppels. De groepsactiviteiten bestaan variëren van koken en bakken, sporten,  muziek maken tot rondleidingen bij de brandweer.

Hoelang duurt een maatjescontact?

Hoelang duurt een maatjescontact?

Een maatjesproject duurt een jaar of schooljaar. In goed overleg met het kind of de jongere en de vrijwilliger en de projectmedewerker is het mogelijk het contact hierna te verlengen.

In welke regio zit het maatjesproject?

In welke regio zit het maatjesproject?

Het maatjesproject is actief in de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Wat als je twijfelt tussen het maatjes- en mentorproject?

Wat als je twijfelt tussen het maatjes- en mentorproject?

Als je niet zeker weet welk project het best bij jou past, bel dan met Jong Perspectief. De gegevens vind je op de contactpagina.

Voor welke leeftijd is het vakantiemaatjesproject?

Voor welke leeftijd is het vakantiemaatjesproject?

Met name richten we ons op 6 tot 14 jaar, maar andere leeftijden zijn in overleg ook van harte welkom.

Wanneer komt een jongere/kind in aanmerking voor een vakantiemaatje?

Wanneer komt een jongere/kind in aanmerking voor een vakantiemaatje?

Jongeren die opgroeien in een kwetsbare thuissituatie waarin weinig of geen budget is voor leuke activiteiten en vakanties, komen in aanmerking voor een vakantiemaatje.

Zijn er kosten verbonden aan vakantiemaatjesproject?

Zijn er kosten verbonden aan vakantiemaatjesproject?

Voor het gezin van de jongere zijn er geen kosten aan het project verbonden.

Hoe gaat de koppeling tussen jongere en vrijwilliger?

Hoe gaat de koppeling tussen jongere en vrijwilliger?

Eerst maakt onze projectmedewerker kennis met het kind of de jongere en de vrijwilliger. Daarna vindt er een kennismaking plaats bij de jongere thuis. Na dit kennismakingsgesprek besluiten we of de koppeling doorgaat. Zowel het kind of de jongere, de ouders als de vrijwilliger moeten er een goed gevoel bij hebben.

Hoe vaak vinden de afspraken plaats?

Hoe vaak vinden de afspraken plaats?

Tijdens het vakantiemaatjescontact spreken de maatjeskoppels twee keer per week af om wat leuks te ondernemen. Aan het eind van de schoolvakantie organiseren we een gezamenlijke, afsluitende activiteit voor alle jongeren en vakantiemaatjes.

Welke activiteiten kun je doen met jouw vakantiemaatje?

Welke activiteiten kun je doen met jouw vakantiemaatje?

De vrijwilliger en het kind of de jongere spreken samen af wat ze gaan doen. Dit kan van alles en nog wat zijn. Denk bijvoorbeeld aan een potje voetballen of een andere sport samen beoefenen, bakken of koken, picknicken, naar het strand gaan, spelletjes of gezellig naar de kinderboerderij. De uiteindelijke keuze hangt vooral af van de interesses van het kind of de jongere.

In welke regio zit het vakantiemaatjesproject?

In welke regio zit het vakantiemaatjesproject?

Het vakantiemaatjesproject is actief in de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

De projecten van Jong Perspectief worden mogelijk gemaakt door:

Logo 28609
Logo 28610
Logo 28643
Logo 28645
Logo 28611
Logo 28612
Logo 28613

Het laatste Nieuws

Voor het laatste nieuws over onze projecten sturen we 4x Per jaar een nieuwsbrief. Wilt u deze ontvangen, meld u dan aan via deze link

8/7/2024Er is weer een nieuwsbrief uit!

2/5/2024Maatje gezocht voor Sanne

Jong Perspectief Contactformulier

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ook via dit contactformulier met ons contact opnemen.

Zorg er voor dat u uw gegevens zo zorgvuldig mogelijk invult. Hierdoor kunnen wij u beter van dienst zijn.