Jong Perspectief Maatjesproject

Het maatjesproject is voor jongeren tussen 6 en 24 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Lees verder

Het maatje (vrijwilliger) onderneemt activiteiten met het kind of de jongere. Ze kunnen van alles samen doen: een potje voetballen, koken of bakken, knutselen of een bezoekje brengen aan de kinderboerderij.

De vrijwilligers begeleiden kinderen en jongeren op basis van hun eigen levenservaring. Een vrijwilliger helpt een kind of jongere zich positief te ontwikkelen. Hij of zij maakt het kind of de jongere zelfstandiger en vergroot het zelfvertrouwen. Een maatje geeft het leven van de jongere of het kind zo een positieve stimulans.

Een aantal keren per jaar organiseren we sportieve of culturele groepsactiviteiten om de maatjeskoppels onderling met elkaar in contact te brengen. Voor de vrijwilligers een leuke manier om ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers. Voor de jongeren een leerzame ervaring om in een ontspannen sfeer contact te maken met anderen.

Voor wie?

  • Kind of jongere van 6-24 jaar
  • woonachtig in Zoetermeer, Lansingerland of Pijnacker-Nootdorp
  • Heeft een steuntje in de rug nodig
  • Kan door een vrijwilliger begeleid worden

Aanmeldformulier Maatjesproject

Ouders en verwijzers kunnen kinderen en jongeren aanmelden. Ook kan een jongere zichzelf aanmelden voor het maatjesproject. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

N.B. Mocht de mail niet aankomen, check dan even je spam map.

Aanmelden als vrijwilliger

Veelgestelde vragen Maatjesproject

Voor welke leeftijd is het maatjesproject?

Voor welke leeftijd is het maatjesproject?

Het maatjesproject is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 24 jaar.

Wanneer komt een kind of jongere in aanmerking voor een maatje?

Wanneer komt een kind of jongere in aanmerking voor een maatje?

Een kind of jongere kan om verschillende redenen in aanmerking komen voor een maatje. Denk aan redenen als: een zieke ouder, een beperking bij een broertje of zusje waardoor het kind veel aandacht misloopt of een overbelaste vader of moeder. Ook kan de jongere zelf een vrijwilliger zoeken om sociaal sterker of zelfredzamer te worden. Of om meer sociale contacten te krijgen. Bij vragen over het aanmelden kan je ons altijd even bellen om te overleggen.

Wie kan een kind of jongere aanmelden?

Wie kan een kind of jongere aanmelden?

De ouder/verzorger kan het kind of de jongere aanmelden. Ook kan een verwijzer een kind of jongere aanmelden. Een jongere kan ook zichzelf aanmelden.

Is er een wachtlijst?

Is er een wachtlijst?

Er is een wachtlijst. De koppeling is maatwerk waardoor het even kan duren voordat er een geschikte match is. Het kan dus gebeuren dat een jongere die nog niet lang op de wachtlijst staat, sneller een maatje krijgt dan iemand die al langer wacht op een maatje.

Zijn er kosten verbonden aan het maatjesproject?

Zijn er kosten verbonden aan het maatjesproject?

Nee, er zijn geen kosten verbonden voor het gezin van de jongere. De vrijwilliger krijgt maandelijks een kleine vergoeding om kleine bedragen/onkosten te betalen. Grote dure uitstapjes zoals bijvoorbeeld een pretparkbezoek zijn dus niet mogelijk, tenzij het gezin meebetaalt.

Hoe gaat de koppeling tussen kind of jongere en vrijwilliger?

Hoe gaat de koppeling tussen kind of jongere en vrijwilliger?

Na aanmelding van een kind of jongere, belt de projectmedewerker het gezin op om de aanmelding door te nemen. Daarna komt het kind of de jongere op de wachtlijst. We vragen het gezin om een profiel in te vullen zodat we weten welke vrijwilliger bij de jongere kan passen.

Als er zicht is op een vrijwilliger, dan bezoekt de projectmedewerker het gezin om kennis te maken met de jongere. Aan de hand van dit gesprek beoordeelt projectmedewerker of de vrijwilliger inderdaad goed bij de jongere zal passen. Vervolgens maken we een afspraak met de vrijwilliger erbij. Na dit gesprek besluiten we of we de koppeling doorzetten. Zowel de vrijwilliger als het kind of de jongere moeten namelijk een goed gevoel hebben bij de koppeling.

Wat doe je met je maatje?

Wat doe je met je maatje?

De vrijwilliger en het kind of de jongere spreken samen af wat ze gaan doen. Dit kan van alles en nog wat zijn. Denk bijvoorbeeld aan een potje voetballen, bakken of koken, spelletjes of gezellig naar de kinderboerderij. Maar het koppel kan er ook voor kiezen om gewoon te kletsen en een ijsje te halen. Met ander woorden: alles is mogelijk! Het belangrijkste is om samen een leuke tijd te hebben.

Hoe vaak ga je met je maatje weg?

Hoe vaak ga je met je maatje weg?

De afspraken vinden één keer per week of om de week plaats. Studenten die een kind of jongere begeleiden voor hun stage spreken wekelijks af. We raden aan om hiervoor een vast moment in de week te kiezen.

Wat zijn groepsactiviteiten?

Wat zijn groepsactiviteiten?

We organiseren jaarlijks verschillende groepsactiviteiten voor alle maatjes- en mentorkoppels. De groepsactiviteiten bestaan variëren van koken en bakken, sporten,  muziek maken tot rondleidingen bij de brandweer.

Hoelang duurt een maatjescontact?

Hoelang duurt een maatjescontact?

Een maatjesproject duurt een jaar of schooljaar. In goed overleg met het kind of de jongere en de vrijwilliger en de projectmedewerker is het mogelijk het contact hierna te verlengen.

In welke regio zit het maatjesproject?

In welke regio zit het maatjesproject?

Het maatjesproject is actief in de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Wat als je twijfelt tussen het maatjes- en mentorproject?

Wat als je twijfelt tussen het maatjes- en mentorproject?

Als je niet zeker weet welk project het best bij jou past, bel dan met Jong Perspectief. De gegevens vind je op de contactpagina.

De projecten van Jong Perspectief worden mogelijk gemaakt door:

Logo 28609
Logo 28610
Logo 28643
Logo 28645
Logo 28611
Logo 28612
Logo 28613

Het laatste Nieuws

Voor het laatste nieuws over onze projecten sturen we 4x Per jaar een nieuwsbrief. Wilt u deze ontvangen, meld u dan aan via deze link

13/4/2024De nieuwsbrief is weer uit!

11/4/2024Terugblik THINK op school

Jong Perspectief Contactformulier

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ook via dit contactformulier met ons contact opnemen.

Zorg er voor dat u uw gegevens zo zorgvuldig mogelijk invult. Hierdoor kunnen wij u beter van dienst zijn.